Det bliver stadigt mere populært og almindeligt at have sommerhus eller på anden måde at have flere boliger og desuden spores der en tendens til at disse boliger i højere grad bruges også som mere permanente boliger. Der er ca. 220.000 sommerhuse og ca. 62.000 kolonihavehuse i Danmark. Dertil kommer at danskere ejer ca. 200.000 huse/boliger i udlandet. I gennemsnit betyder det, at ca. hver femte husstand har to boliger. I et samfundsperspektiv har dette betydning for den regionale udvikling i landet, for kommunernes planlægning samt for et øget ressource og miljøforbrug i forbindelse med at flere boliger står permanent parat og venter på beboeren.
Delprojekt 1 skal afdække bevæggrunde for at have flere boliger, og at forstå hvordan boligerne bruges, og hvad de betyder for beboerne i forhold til den primære bolig. Har sommerhuslivet udviklet sig fra ubekymret afslapning i det lille, primitive, uisoleret træhus på en vildtvoksende naturgrund, til forpligtende hjemmearbejde i en pendant til helårsboligen med centralvarme, sauna, tæt-klippet græsplæne og internetadgang? Eller er de oprindelige ideer bibeholdt? Besvarelsen af dette spørgsmål kræver en antropologisk/sociologisk tilgang.
Emneord
Boligens betydning, Boligtyper, Vækstcentre og yderområder
Faser
- Forberedelse: detaljeret planlægning af såvel hele projektet som af delprojekt 1, samt litteraturstudier.
- Kvalitativ dataindsamling: Antropologisk feltarbejde i udvalgte sommerhusområder i Danmark, og blandt ejere af boliger i udlandet. Indledende analysearbejde.
- Sammenfattende analyse: Udarbejdelse af sammenfattende rapport fra delprojekt 1.
Tidsplan
Ad. 1) Forberedelse gennemføres januar - februar 2008.
Ad. 2) Kvalitativ dataindsamling gennemføres februar - september 2008.
Ad. 3) Sammenfattende analyse gennemføres oktober - december 2008.
Bevilling
546.000 kr.